26

Odp: Bułgaria - 31.07 - 13.08 - opinie

Ja za parę dni wyruszam na ostatni turnus do Obzoru. Może to niezbyt wyszukane pytanie, ale może ktoś mi udzieli informacji tongue  Chodzi mi o to czy w pokojach są jakieś kanały muzyczne, bo zastanawiam się czy wziąć laptopa big_smile

27

Jest VIVA Polska a oprócz tego MTV nie polska tongue

mmiiss17 napisał/a:
majowa napisał/a:
mmiiss17 napisał/a:

Co masz na myśli mówiąc "nie było możliwości", co stało na przeszkodzie wink

Chodziło mi o to, że jestem leniem, który liczył na to, że jadąc na wycieczkę usłyszę coś na temat zwiedzanego miejsca od pilotki. Nic nie stało na przeszkodzie aby dowiedzieć się czegoś na własną rękę dlatego polecam wypożyczenie auta i zaopatrzenie się w przewodnik wink

Czyli zamiast jechać na wycieczki fakultatywne z Turystyką Studencką lepiej samemu jeździć? smile
To może odrazu zamiast w ogóle jechać i płacić 1000zł pod namiot wszyscy się wybierzemy^^ tongue

Mysle ze słabo sluchaliscie na tych wycieczkach jesli nic sie nie dowiedzieliscie... pilotka wam mówiła w autokarze i jak chodziliscie z nia około godzine po Varnie sporo informacji. Te same informacje były na wycieczkach fakultatywnych na wszytskich wczesniejszych turnusach Bułgarii, ale tylko na tym turnusie taki głód informacyjny u kilku osób wystąpił...
A moze wy oczekiwaliscie ze w cenie wycieczki bedzie indywidualny przewodnik dla kazdego, zeby mówił bezposrednio do konkretnej osoby, a nie tak ogólnie do grupy wink

Zatem zamiast typowo studenckich wyjazdow sugeruje na przyszlosc brac wyjazdy objazdowe z TUI, badz inne wyjazdy zwiedzajaco-pielgrzymkowe :] Wówczas zapłacicie 2500-3000zl przynajmniej i bedziecie codziennie mieli przewodnika ( choc tez jeszcze niestety nie na indywidualne zyczenie kazdego uczestnika :] )

29

Nie rozumiesz problemu. Ogolnie wyjazd kosztuje smieszne pieniadze wiec na miejscu w Obzor cudow nikt sie nie spodziewa i dlatego tez nikt nie jest zawiedziony. Ale jezeli placi sie 20EUR za wycieczke w opisie ktorej wyraznie napisano "zwiedzanie Warny" to ja chce zwiedzac a nie lezec tam na plazy czy snuc sie bez sensu SAM po calym miescie.
A to ze zawsze bylo ok a teraz nagle kilka osob sie skarzy swiadczy chyba o tym ze cos poszlo nie tak.

30

Ojciec Organizator napisał/a:
mmiiss17 napisał/a:
majowa napisał/a:

Chodziło mi o to, że jestem leniem, który liczył na to, że jadąc na wycieczkę usłyszę coś na temat zwiedzanego miejsca od pilotki. Nic nie stało na przeszkodzie aby dowiedzieć się czegoś na własną rękę dlatego polecam wypożyczenie auta i zaopatrzenie się w przewodnik wink

Czyli zamiast jechać na wycieczki fakultatywne z Turystyką Studencką lepiej samemu jeździć? smile
To może odrazu zamiast w ogóle jechać i płacić 1000zł pod namiot wszyscy się wybierzemy^^ tongue

Mysle ze słabo sluchaliscie na tych wycieczkach jesli nic sie nie dowiedzieliscie... pilotka wam mówiła w autokarze i jak chodziliscie z nia około godzine po Varnie sporo informacji. Te same informacje były na wycieczkach fakultatywnych na wszytskich wczesniejszych turnusach Bułgarii, ale tylko na tym turnusie taki głód informacyjny u kilku osób wystąpił...
A moze wy oczekiwaliscie ze w cenie wycieczki bedzie indywidualny przewodnik dla kazdego, zeby mówił bezposrednio do konkretnej osoby, a nie tak ogólnie do grupy wink

Zatem zamiast typowo studenckich wyjazdow sugeruje na przyszlosc brac wyjazdy objazdowe z TUI, badz inne wyjazdy zwiedzajaco-pielgrzymkowe :] Wówczas zapłacicie 2500-3000zl przynajmniej i bedziecie codziennie mieli przewodnika ( choc tez jeszcze niestety nie na indywidualne zyczenie kazdego uczestnika :] )

Ojcze Organizatorze, Chodziliśmy po Warnie z Pilotką, powiedziała 2 zdania o Cerkwii, szliśmy 30 minut pytając o drogę do łaźni rzymskich i tam dowiedzieliśmy się 3 zdania, ok. Potem następna przechadzka 30 minutowa. Co by tu więcej opowiadać. i Na tym się skończyło dowiadywanie się i zwiedzanie Varny. Sam by pan był zawiedziony, że zapłacił 20Euro za 5 zdań yikes
To już nessebar był lepszy, niby mniej zapłaciliśmy (około 10 euro) a znacznie więcej się dowiedziałem. O bramie bizantyjskiej, o murach co mają wysokość 4 metry, o specyficznej architekturze, że miasto założyli bizantyjczycy (o ile dobrze pamiętam).
Czemu ta wycieczka do Varny (odległość porównywalna z Nessebarem) kosztuje 2x więcej, a znacznie gorsza była? I złote piaski, jak kolega pabloo rzekł, chybionym pomysłem były.
Proponuję Ojcze Organizatorze zgłębić temat lub samemu wybrać się na "zwiedzanie Varny" ;]

Równie dobrze mogłem się wybrać z innymi PKSem i mniej by to nas wyniosło niż 20Euro, a wiedzielibyśmy tyle ile po wycieczce z Pilotem.

Moja uwaga: Pilot powinien być przewodnikiem i dla nas i dla kierowców. Teraz pójdziemy tam, potem tam, tu macie to i to, a dla kierowcy: chcemy żeby pan się zatrzymał tu, potem spotkamy się tu i pojedziemy tam.
To by wszystkim na zdrowie wyszło wink

A czy podczas wycieczki fakultatywnej nie zwiedza się z pilotem?

*WYCIECZKA FAKULTATYWNA
Szkoda przytaczać definicję, powiem krótko. Ja bym te "zwiedzanie Varny" nazwał "transport do Varny i z powrotem" big_smile

Pozdrawiam, mmiiss17

Ostatnio edytowany przez mmiiss17 (2010-08-18 12:08:37)

31

to nie jest też tak że tylko kilku osobom ten wyjazd do Varny się nie podobał. znam opinie ludzi co tam byli i są podobne do przytoczonych tutaj przez kolegów. po prostu tym razem organizator tej wycieczki czyli pilot się nie spisał.

Wycieczka do Warny kosztuje 20 EUR a Nesebar z wieczorem 25 EUR, wiec nie wiem skad ta informacja ze 2 razy tanszy jest Nesebar.

Wycieczka to Warny to tez Kamienny Las, Skalny Klasztor i Zlote Piaski. Zlote Piaski to nie bylo jakies zaskoczenie, bo w programie wycieczki od poczatku to widnialo...

Koszty wycieczek to nie tylko wstepy, ale tez autokar, obsluga czyli kierowcy, oplaty drogowe i parkingowe itd.

Mozna oczywiscie jechac PKS-em miejscowym. Nie wiem ile do Warny, ale do Nesebaru kosztuje w obie strony 30-35 LEV czyli sam dojazd ponad 16 EUR (do Warny podobne kwoty jak nie wyzsze bo wieksza odleglosc niz Nesebar). Nie mowiac juz o dojezdzie samodzielnie do Kamiennego Lasu czy Zlotych Piasków...

33

a ja mysle, że zbyt pochopnie reagujesz i oceniasz wink Ja słuchałam bardzo uważnie. O Warnie w autokarze było może 6 czy 7 zdań. W cerkwi, że jest ładna i że to symbol miasta i jak chcecie to zobaczcie smile Przy termach, że to termy i że jak ktoś chce to niech sobie wroci i zobaczy, ale podobno nie warto. Koniec wink

Twoja wypowiedz jest troche bezczelna smile Raz, ze porównujesz odrazu chęć uzyskania kilku informacji do pielgrzymki - lekka przesada. Dwa, że mozesz kogos tym urazić. Trzy, wyjazd studencki to nie tylko chlanie 24h smile Wyobraz sobie, ze i student moze czasem chciec sie czegos dowiedziec... Zwłaszcza, ze przeznacza na to swoje ciezko zarobione zielone ;]
A to z indywidualnym przewodnikiem jest po prostu zlosliwe smile Wrzuc na luz, slowa niebezpodstawnej krytyki trzeba umieć przyjmnować i przeanalizować ;-) Zwlaszcza ze sporo pochlebstw tez zebraliscie.

34

Wycieczka do Warny kosztuje 20 EUR a Nesebar z wieczorem 25 EUR, wiec nie wiem skad ta informacja ze 2 razy tanszy jest Nesebar.

Wycieczka to Warny to tez Kamienny Las, Skalny Klasztor i Zlote Piaski. Zlote Piaski to nie bylo jakies zaskoczenie, bo w programie wycieczki od poczatku to widnialo...

Koszty wycieczek to nie tylko wstepy, ale tez autokar, obsluga czyli kierowcy, oplaty drogowe i parkingowe itd.

Mozna oczywiscie jechac PKS-em miejscowym. Nie wiem ile do Warny, ale do Nesebaru kosztuje w obie strony 30-35 LEV czyli sam dojazd ponad 16 EUR (do Warny podobne kwoty jak nie wyzsze bo wieksza odleglosc niz Nesebar). Nie mowiac juz o dojezdzie samodzielnie do Kamiennego Lasu czy Zlotych Piasków...

post ze strony (http://www.bulgaricus.com/forum/viewtop … pid=148139)
" Z Obzor do Warny jeżdżą autokary startujący z Burgas, cena biletu 7-10 lv, czas podróży 1 godzina, odległość 62 km. Firma M-Bus ma np. autokary Isuzu3856." 20lv to nie 35lv ;]

Ktos kto pisal o tanszym Nesebarze mial na mysli fakt, ze wchodzi w to jest wieczor bulgarski wyceniony na +/- 15 euro. Wiec na sam nesebar przeznaczono mniej niz kosztowala cala wycieczka smile

To że były Złote Piaski, nie było zaskoczeniem. Tylko to co robilismy w nich, bylo mega rozczarowaniem. W wycieczce moze byc wpisana i Warszawa, a spedzi się 4godziny w mcd w przejsciu podziemnym ;]

35

nightwish napisał/a:

Przy termach, że to termy i że jak ktoś chce to niech sobie wroci i zobaczy, ale podobno nie warto. Koniec wink

I tak nawet gdyby ktoś baaaaaardzo chciał to by nie zobaczył. Dlaczego? Bo byliśmy tam w poniedziałek. I tak:

Muzeum Archeologiczne - w poniedziałki nieczynne
Muzeum Bułgarskiego Odrodzenia Narodowego - j.w.
Muzeum Etnograficzne - j.w.
Muzeum Współczesnej Historii Warny - j.w.
Muzeum Nauk Przyrodniczych - j.w.
Termy Rzymskie - j.w.
Galeria Sztuk Pięknych - j.w.
Delfinarium - j.w.

Czynne są:
Mauzoleum Władysława Warneńczyka -  ale po co tam iść? Przecież wystarczy te 5 zdań na ten temat z autokaru
Muzeum Historii Medycyny
Muzeum Marynarki Wojennej

Czemu pilot z uprawnieniami i doświadczeniem tego nie przewidział? Ok przyznaję że część z tych muzeów pewnie jest mega nudna ale delfinarium na pewno wiele osób by chętnie zobaczyło tak jak i Mauzoleum Władysława Warneńczyka.

36

A był ktoś w Istambule? Chętnie bym się wybrała, jadę 27.08-09-.09, warto?

37

Jedziesz sama, czy z kimś? Pozdrawiam!

38

Haha mam dziwne wrażenie, że to był jakiś kiepski turnus tongue Ja w zeszłym roku byłam w Obzorze i nie mogłam żadnego złego słowa powiedzieć. Za tydzień jadę znowu i wątpię, żeby tym razem było inaczej tongue

39

A byłaś na wycieczkach a szczególnie w Warnie? Bo tylko na to narzekamy. Na to co się działo w Obzorze nikt złego słowa nie powiedział tongue

40

jadę z chłopakiem smile to co z tym Istambułem nikt nie był?

41

Byłam na wycieczkach. W Warnie nie byłam bo widziałam zdjęcia i wiedziałam, że ma tam nic ciekawego. W nesebarze i na wieczorze bułgarskim mi się bardzo podobało smile w aquaparku też smile

42

nightwish napisał/a:

post ze strony (http://www.bulgaricus.com/forum/viewtop … pid=148139)
" Z Obzor do Warny jeżdżą autokary startujący z Burgas, cena biletu 7-10 lv, czas podróży 1 godzina, odległość 62 km. Firma M-Bus ma np. autokary Isuzu3856." 20lv to nie 35lv ;]

Ktos kto pisal o tanszym Nesebarze mial na mysli fakt, ze wchodzi w to jest wieczor bulgarski wyceniony na +/- 15 euro. Wiec na sam nesebar przeznaczono mniej niz kosztowala cala wycieczka smile

To że były Złote Piaski, nie było zaskoczeniem. Tylko to co robilismy w nich, bylo mega rozczarowaniem. W wycieczce moze byc wpisana i Warszawa, a spedzi się 4godziny w mcd w przejsciu podziemnym ;]

O stary... Widzę, że czytasz między wierszami. Może w swoim poście nie najlepiej wytłumaczyłem o co kaman, ale właśnie chodzi mi o to co napisałeś.

Btw... skąd za bilet z 7lev, zrobiło się Organizatorowi 35lev ;O. Czyżby studenci byli lepiej poinformowani niż organizator wycieczek i turnusów z 5 letnim stażem?
W ogóle to ceny tam są podobne do polskich, więc 35lev = 70 zł - ta stawka za godzinę jazdy wydaje mi się "lekko" nietrafiona. Za 70 zł to ja mogę pojechać z Krakowa na Hel i z powrotem wink

Złote Piaski - po drodze, więc nie widzę dodatkowych kosztów
Kamienny las - wejście 1lev (0,5Euro)
Klasztor - wejście 3 levy (1,5Euro)
Opłaty parkingowe - w Nessebarze jak pamięcią sięgam to chyba od 1-4 godzin płaciło się nie więcej niż 5 lev za parking. Nie wiem czy to dotyczyło osobówek czy autobusów tylko. No i opłaty parkingowej chyba nie płaci każda osoba, tylko jeden autokar.
Kierowcy - nie dostali zapłaty za całokształt wycieczki tylko liczą za kilometry/godziny?
No to ładnie sobie uciułali nadgodzin/nadkilometrów skoro po samej Varnie jeździliśmy 1h, a podczas wyjazdu zawracaliśmy i mijaliśmy 1 miejsce 3 razy

Reasumując, w sumie 21 osób zapłaciło 1600zł. Drogie te paliwo. Jakieś lotnicze chyba, za 70 kilometrów:D:D

Ostatnio edytowany przez mmiiss17 (2010-08-18 20:06:22)

43

mmiiss17 napisał/a:
majowa napisał/a:

Jest pan Niegrzeczny przez wielkie N panie Ojcze Organizatorze, nie było pana tam i nie wie pan (jak już wspomniałem) godzina przechadzki po Varnie o czym pan wspomniał ograniczyła się do pytania pani pilot przechodniów jak dojść do term i otwierania mapy za każdymi światłami i czekania na resztę grupy.

Sporo informacji... phi

Ostatnio edytowany przez mmiiss17 (2010-08-18 19:43:16)

44

Oj nikt nie mówi że wycieczki fakultatywne powinny być "po kosztach" czyli bez zysku dla biura podróży. Ale po prostu opis wycieczek powinien być dokładniejszy tak by każdy wiedział za co płaci. Na pewno znajdą się osoby którym takie zwiedzanie polegające na leżeniu na plaży w Warnie czy Złotych Piaskach pasuje i one pojadą.

45

mi sie baardzo podobalo. nie moge sie do niczego przyczepic, ale widze ze sa zrzedy, ktore szukaja tylko zaczepki. akurat w Warnie nie bylam, wiec nic nie moge powiedziec. aquapark i nessebar z wieczorem bulg bardzo mi sie podobaly. widze ze troche historykow bylo:P szkoda, ze osoby z takim zamilowaniem nie wiedza ile kosztuje przewodnik. pilot to nie przewodnik. to sa wyjazdy studenckie, wiadomo, ze staraja sie zrobic wszystko mniejszym kosztem.
w kazdym badz razie polecam kazdemu takie wakacje. dzieki Asia, wg mnie spisalas sie:) nie przejmuj sie nimi

46

Mnie rowniez sie bardzo podobało. Co niektórym "madrym" radze sprawdzic sobie definicje pilot i przewodnik, a potem dobiero dyskutowac. Jestem bardzo zadowolona z wyjazdu miejsce fajne z wycieczek tez jestem zadowolona i moim zdaniem pilot WZOROWO wywiazal sie z obowiazkow;) dzieki Asia do zobaczenia na nastepnym wyjezdzie;
),

47

Widzę odezwała się "elyta" wyjazdowa. Cóż może i zrzędzę i może jestem "mądry" ale wiem też że już w trakcie wycieczki część osób narzekała na to że jest "uboga programowo" jak to ktoś ładnie określił. I tyle. Nie piszę tego po to żeby dokuczyć pani pilot tylko aby wyciągnęła ona wnioski.

Ostatnio edytowany przez pabloooo (2010-08-19 14:14:11)

48

Proponowałbym zakończyć ten wątek. Z powyższych postów rozumiem, że jest grupa osób niezadowolona z wycieczki do Warny - rozumiem, przykro mi że wycieczka Wam się nie podobała. Tylko, że wycieczka do Warny to jest jakiś procent całego wyjazdu, więc może by już tak nie wałkować tego tematu?

Rozumiem, że na miejscu było wszystko OK, warunki w porządku, na miejscu były organizowane różne wspólne wyjścia, więc mam nadzieję, że cały wyjazd nie był "ubogi programowo", a jedynie to stwierdzenie odnosi się do Warny.
A sama wycieczka, cóż na poprzednich turnusach nikt na tą wycieczkę nie narzekał i np. podobało im się spacerowanie po Złotych Piaskach, gdyż mieli okazję zobaczyć największy kurort w Bułgarii, najbardziej reklamowany i porównać do z Obzorem.

Także podsumowując - myślę, że szkoda abyście sobie psuli obraz wyjazdu jaki zapamiętacie przez kilka godzin spędzonych w Warnie. Mam nadzieję, że na miejscu jednak wypoczęliście i w ogóle wyjazd Wam się podobał smile

Ze Studenckimi Pozdrowieniami,
Kuba Kwiatkowski
GSM: 509-537-915, GG: 48321

49

Wyjazd uwazam za udany

- Pogoda dopisala
- Warunki w Obzorze w porzadku, blisko do plazy itd
- Tanio
- Morze cieple, szkoda tylko, ze praktycznie bez fal
- Plaza na wysokosci hotelu Riu nie byla taka brudna. Woda nieco metna i z glonami, ale w porownaniu do Zlotych Piaskow, to w Oborze byla super
- Codziennie jakies spotkania czy integracje organizowane przez p. pilot. Nie wypalily chyba dopiero pod sam koniec, ale wtedy to i tak juz bylo po integracji i kazdy mial czas czyms zajety :)
- Ludzie sympatyczni, nie bylo zadnych problemow praktycznie

Pilotowanie w porzadku, ale bylo pare zgrzytow i widac, ze to byl 'pierwszy raz' Asi
- Wiadomo, ze to biuro podrozy i na czyms trzeba zarabiac zgarniajac po 20/25 euro za wycieczke, a na wlasna reke wychodzi taniej, ale naprawde: praca pilota ograniczala sie do paru zdan "za mna", "20min przerwy", "9 godzin czasu wolnego" i tyle.

Wycieczki do Warny i Nessebaru to wydukanie paru zdan i ogloszenie czasu wolnego. Wiadomo, to nie sa wycieczki z przewodnikiem, ale naprawde to nie wymaga wielkiego wysilku powiedziec cos wiecej, a nie tylko przeczytac pierwszy akapitu z Wikipedii.

Tym bardziej, jesli chodzi o praktyczne rzeczy jak np. gdzie tanio zjesc, gdzie sa ubikacje, co ciekawego mozna kupic w danym miejscu, przywiezc jako pamiatke itd.

Poza tym Asia czesto mijala sie z prawda:
- Oszukuja ponoc w Obzorze w klubach i barach - bzdura. Odwiedzony chyba kazdy klub, wiele sklepow i nie oszukali ani na centinke
- W Nessebarze oszukuja w kantorach - bzudra
- Bulgarzy mocno zaczepiaja dziewczyny - nie sprawdzilo sie, chyba, ze ominela mnei jakas przygoda ;)
- Woda w Warnie brudniejsza niz w Obzorze - na odwrot

Na koniec bylo pare zdan krytyki, ale to powinna byc konstruktywna krytyka. Bo Asia byla bardzo mila osoba i sie starala, dlatego te uwagi powinny jej posluzyc jako wskazowki na przyszlosc.

Pozdrawiam wszystkich, a Pan Organizato, niech nie wmawia jak bylo, bo przeciez sam tego nie widzial ;)

Ostatnio edytowany przez Camel (2010-08-19 14:49:25)

50

Camel napisał/a:

Poza tym Asia czesto mijala sie z prawda:
- Oszukuja ponoc w Obzorze w klubach i barach - bzdura. Odwiedzony chyba kazdy klub, wiele sklepow i nie oszukali ani na centinke
- W Nessebarze oszukuja w kantorach - bzudra
- Bulgarzy mocno zaczepiaja dziewczyny - nie sprawdzilo sie, chyba, ze ominela mnei jakas przygoda wink
- Woda w Warnie brudniejsza niz w Obzorze - na odwrot

Pozdrawiam wszystkich, a Pan Organizato, niech nie wmawia jak bylo, bo przeciez sam tego nie widzial wink

W klubach zdarza się, że oszukują. Jeździmy do Obzoru od kilku lat i sam poczułem na własnej skórze tego. Oczywiście nie jest tak, że zawsze oszukują, ale po to było to ostrzeżenie aby uważać na wydawanie reszty, itp. W Nesseberze to samo, sam widziałem jak ludzie bili się pod kantorem. Oczywiście znowu - nie wszędzie i nie zawsze, ale moim warto Was na takie praktyki uczulić aby być przygotowanym. Mielibyście pretensje, jakbyście zostali oszukani a nikt Was nie ostrzegł, więc to nie było mijanie się z prawdą Pani Pilot, tylko ostrzeżenie co do sytuacji, które mogą się wydarzyć. Nie mogę zrozumieć jak takie ostrzeżenia traktowane są jako minus mimo, że się nie zdarzyły. Tak samo jak kogoś ostrzec, że na Pradze Północ w nocy można dostać wpierdziel, a ktoś zarzuci później kłamstwo, bo on nie oberwał smile

Z dziewczynami również.. byłem świadkiem jak w klubie Space bułgarzy nachalnie przystawiali się do naszych uczestniczek.

Powyższe ostrzeżenia są na podstawie naszych kilkuletnich doświadczeń. Ale oczywiście nie jest tak, że na każdym kroku każdy chce oszukać. Czasami zdarzy się, że w klubie "źle" wydadzą resztę osobie po kielichu. W sumie norma nawet w PL, ale moim zdaniem warto o tym powiedzieć na wyjeździe aby uważać, nie prawda?

W Warnie woda jest brudniejsza, kilka lat temu część plaży przy porcie była zamknięta z powodu 8 krotnego przekroczenia norm czystości. To, że woda jest bardziej przeźroczysta, jest to zasługą tego, że w Warnie są mniejsze prądy i fale niż w Obzorze.

BTW: Asia była w Obzorze kilka tygodni przed Waszym turnusem, od 4 do 17 lipca, więc jakby wszystkie informacje, które Wam podawała były z pierwszej ręki.

Ze Studenckimi Pozdrowieniami,
Kuba Kwiatkowski
GSM: 509-537-915, GG: 48321