1

Temat: Wyjazd na polskie morze?

Uwazacie, ze oplaca sie wyjezdzac nad polskie morze? Ja bylam w tym roku w lipcu i trafilam na fatalna pogode. Wlasciwie caly czas bylo zimno, padalo - o plazowaniu i kapieli w wodzie mozna bylo zapomniec hmm

Mysle, ze za podobna cene mozna spokojnie wyjechac gdzies za granice i miec gwarancje pogody i cieplej wody. Ja juz nigdy wiecej nie wybiore sie nad nasze wybrzerze.

2

Odp: Wyjazd na polskie morze?

Moim zdaniem sie totalnie nie oplaca.. Po tegorocznej wizycie w Bulgarii stwierdzilem, ze na wakacje na pewno nie pojade juz nad Baltyk. Raz, ze jest drogo, dwa ze ostatnio pogoda u nas jest bardzo mocno niestabilna.

Dwa lata temu bylismy ze znajomymi na campingu w Debkach - niestety po 5 dniach musielismy sie zmywac bo nam zaczely namioty przeciekac.

W tej chwili o wiele bardziej oplaca sie pojechac gdzies za granice. W miare tania jest jeszcze Bulgaria, Wegry sa dosyc blisko i tez sa przyzwoite cenowo. Np. rok temu na 10 dniowy wyjazd na Wegry we 2 osoby (transport, campingi, wstepy na basen, wyzywienie - polowa jedzenia z PL, polowa w knajpach) wydalismy po 700 zl/os, wiec da sie za granice pojechac tanio. A pogoda jest bezcenna smile

Ze Studenckimi Pozdrowieniami,
Kuba Kwiatkowski
GSM: 509-537-915, GG: 48321

3

Hmm.. czy ja wiem. Fakt ostatnio z pogoda troche ciezko trafic, ale jednak urok Baltyku jest nieporownywalny. Nikt nie ma tak ladnych plaz jak my smile

4

turysta napisał(a):
>Hmm.. czy ja wiem. Fakt ostatnio z pogoda troche ciezko trafic, ale jednak urok Baltyku jest nieporownywalny. Nikt nie ma tak ladnych plaz jak my smile

No dobra, plaze mamy ladne - ale co nam po plazach jak wejscie do wody grozi odmrozeniem konczyn tongue

Kuba Kwiatkowski

hehehe nie badzcie takimi pesymistami moze kiedys klimat sie przesunie i u nas bede "ciepłe kraje"  tongue

6

Ojciec Organizator napisał(a):
>hehehe nie badzcie takimi pesymistami moze kiedys klimat sie przesunie i u nas bede "ciepłe kraje"  tongue

No ja nie wiem, chyba jednak wole znalezc sobie jakas fajny wyjazd za granice smile

7

Ja juz nigdy wiecej nad polskie morze nie pojade... Wole gdzies za granice wyjechac smile

8

Trzeba wspierać co polskie big_smile
Jak sie jedzie z pozytywnie nastawionymi ludźmi to i pogoda i deszcze nie straszne big_smile
Po za tym z tą pogodą to naprawdę różnie bywa. Jak byłam w Bułgarii we wrześniu to było zimniej niż w tym samym czasie w Polsce...
Dodatkowo przywiozłam z morza czarnego pamiątkę do końca życia... wirusa w uchu, który odnawia mi się co jakiś czas i regularnie odwiedzam Instytut dla niesłyszących i niedosłyszących... Nigdy nie zapomnę wyjazdu do Bułgarii.
Nad polskie morze zawsze z sentymentu będę wracać smile

9

co roku jeżdżę do Ustki. Naprawdę jest tam co robić, dużo rozrywki i czysto. Ale w tym roku z zakładu będę miała dotacje także za granicę. Więc chyba wybiorę się do tej Bułgarii, bo tak ją zachwalają, że zawsze tam jest pogoda i niedrogo.

10

Z tymi cenami w Bułgarii to też zależy gdzie. Złote piaski np są oblegane przez Niemców i ceny w sklepie spożywczym są dużo wyższe niż w Polsce. Jedynie alkohol w całej Bułgarii jest tani, ale ja nie piję wiec co mi o tym big_smile

11

a ja wam powiem tak: na marudzacych sie nic nie poradzi, a to pada, a to ze slonce swieci, a to ze ptak przelecial, itd...

nie wiem czemu ja tak mam (hmm.. bo licze wsyztsko w koszty i troszke uzywam mozgownicy) ze jak ja jade gdzies to nie tylko licze na slonce itd, ale biore pod uwage np co bede robic jesli bedzie niepogoda, itd... i jakos nigdy sie nie nudze....

a co do nad morzem.. wystarczylo rpzyjechac do trojmiasta i jesli nawet leje to nie ma problemu by znalesc sobie rozrywke.. tylko trzeba chciec a nie siedziec i marudzic ze pada...

a ile to razy sie siedzialo pod parasolem na plazy... i jakos wszyscy zyja i mile wspominaja..

nie ma reguly gdzie jedziesz czy nad mozre czy w gory czy za granice, trzeba tylko troche pomyslec i chciec....

12

bo trzeba cieszyć się każdą chwilą spędzoną z najbliższymi. Ja w tej Ustce miałam różną pogodę ale zawsze wracam zadowolona. Może dlatego, że jestem rozrywkowa. Wieczorami lubię potańczyć, połazić przy blasku księżyca. Dzieci spać a my z moim w teren big_smile

13

no widzisz stokrota ludzie sa i ludziska lol

14

stokrotka32 napisał(a):
>bo trzeba cieszyć się każdą chwilą spędzoną z najbliższymi.

Nie no oczywiscie, najwazniejsze jest to z kim sie jedzie, a nie gdzie. Jednak moim zdaniem dochodzi jeszcze kwestia oplacalnosci wyjazdu. Polskie morze jakby nie patrzec jest drogie, za drogie jak na to co oferuje. Wyjazd do Bulgarii jest w porownywalnej cenie, a jest ciekawiej (zagranica, cos jednak innego niz w PL). Co do cen w Bulgarii to jest roznie. W tym roku bylem w Obzorze (kolo Warny) i ceny byly bardzo przystepne - praktycznie wiekszosc rzeczy taniej niz u nas. Drinki po 6-8 zl, obiad z 2 dan i winem - 20. Rok temu bylem z dziewczyna na Wegrzech (objazdowka przez kilka miejscowosci, spanie w namiotach), generalnie calosc wyszla nam na 10 dni ok. 700 zl/os (z czescia zarcia w knajpach). Do tego wstepy na baseny, parku wodnego i hektolitry Tokaja smile Za ta cene wydaje mi sie, ze trudno byloby znalezc cos nad morzem u nas hmm

Kuba Kwiatkowski

15

Zależy kto co woli. W dzisiejszych czasach doszło do tego że bogaci zmanierowani biznesmeni są gotowi zapłacić sporą kasę za spartańskie warunki, traktując to jako swego rodzaju survival.
  Oczywiście ja osobiście nie popadam aż w takie skrajności, ale na tym przykładzie chciałam pokazać że dla każdego co innego jest ważne.
   Wiele osób w tym ja ceni sobie polskie morze w dużej mierze z sentymentu. Po za tym nad Polskie morze jest nie daleko i nawet na dłuższy weekend wyskoczyć nie jest problemem. Wybierać sie aż do Bułgarii to już większa wyprawa. No chyba że ktoś leci samolotem to wszędzie blisko ale koszt spory jak sie ma 2-3dni wolnego.
  Co do cen w Bułgarii to trzeba unikać miejsc gdzie dużo Niemców jest bo im inaczej liczą. Też byłam nie daleko Warny i ceny były sporo wyższe.
  Podsumowując bardzo fajnie jest pojechać gdzieś dalej, nad inne morze, w nowe miejsca i na pewno nie jedno z takich miejsc odwiedzę, ale nigdy nie skreślę Polskiego morza i zawsze chętnie będę tam jeździć.

16

Myślę że zależy co kto lubi. Niektórym nie przeszkadza braz 30 st. upału i słoneczka non stop. Zawsze można sie przejśc po okolicy, atrakcji jest wiele: http://www.npk.org.pl

17

No a czy opłaca się jechać nad polskie morze teraz, kiedy wakacje się kończą ??  w sumie jedni moga pomyśleć że to głupi pomysł bo nad morze jedzie się poto żeby spędzać głównie czas na plaży ale teraz właśnie będzie mniej turystów i chyba bardziej będzie można poobcować  z morzem big_smile?

18

nad nasze polskie morze to jedynie wyjazd w lipcu i sierpniu tongue w innych miesiącach nie jeżdżę tongue

19

Tak, Tomasz masz racje. W lipcu/sierpniu jest calkiem sympatycznie i nie przeszkadza mi to, ze plaze sa oblepione. Tylko ciekaw jestem czy pogoda znow bedzie platala figle. Jesli tak to teraz rozpoczne podroze tylko i wylacznie za granice. Taki szantaz pogodowy smile) pozdrawiam wszystkich

20

W ubiegłym roku byłam dwukrotnie na wyjazdach nad morzem poza sezonem - na Juwenalia w maju w Gdańsku (przepiękne miasto) oraz na długi weekend (7-11 listopada) na trasie Kołobrzeg - Darłówek i powiem szczerze, że urok polskiego morza można docenić dopiero kiedy nie ma naokoło tłumu wczasowiczów i plaże są puste.

Natomiast jeśli miałabym wybierać gdzie wybrać się na wakacje to wolę zagranicę (cieplej, często taniej), ale zwykle przy wyborze miejsca docelowego kieruję się tym, gdzie jadą znajomi.....

21

ja byłem w Darłówku ale to też jedynie latem...bo jakoś w inne miesiące niż lipiec i sierpień staram się przeglądać coś z zagranicznych ofert, pozdrawiam 

22

Wyjazd nad morze polskie się opłaca, pod warunkiem, że wiemy gdzie nocować i gdzie się stołować, jeżeli wykupujemy nocleg bez wyżywienia. Chodzi o to, że najlepiej wybierać miejsca, gdzie już byliśmy wcześniej, mamy zaznajomionych pensjonariuszy i znane restauracje lub bary. Nikt wtedy nie będzie z nas zdzierał pieniędzy. Dobrze jest też wybrać miejsce z polecenia lub powołując się na kogoś. Wtedy tez patrzą na nas przychylnym okiem i nie ciągną nie widomo ile kasy. Jedyne na co faktycznie można ponarzekać to podoga w kratkę. Ale jak jest ciepło to jest bardzo przyjemnie i niezwykle klimatycznie. Nasze polskie "kurorty" mają przeciez swój charakter. Jezeli chodzi o Bułgarię to jest brudna, zaniedbana i być może tania, ale nie ma specjalnie nic do zaoferowania, więc może dlatego jest tania. Poza tym dla każdego narodu ustalają inne ceny, co jest już totalnym przegięciem. Według mnie w ogóle Bułgarii w Unii Europejskiej być nie powinno, bo tylko przynosi, nam Europejczykom, ujmę. To już chyba lepiej wybrać Chorwację, też tanio i ładnie, a przede wszystkim czysto i bez slamsów.

23

Bulgaria ma do zaoferowania o wiele wiecej niz polskie kurorty. Taki chocby Obzor. Pogoda przez cale wakacje idealna - upal. Morze takie same jak w Polsce ale o kilka stopni cieplejsze. Solidne zaplecze gastronomiczne - kazdy znajdzie cos co lubi i to taniej niz u nas w kraju. Nie wiem tez gdzie jest ten syf. Tzn niektore toalety po drodze byly zapuszczone ale w Obzor nic takiego nie widzialem.
Niestety ceny w Bulgarii ida w gore i za kilka lat juz nie bedzie taniej niz u nas.
Co do tego czy ten kraj powinien byc w UE mam mieszane uczucia. Z jednej strony gdy sie patrzy na ich srednie zarobki to wyglada to jak w kraju trzeciego swiata. Ale UE to dla nich szansa. Fundusze a dodatkowo to ze nie trzeba miec paszportu (a wiec wieksze dochody z turystyki) moga pchnac to jakos do przodu.

24

Ja byłam w Bułgarii raz i nie w miejscu turystycznym, dlatego jestem w stanie powiedzieć, że poza wybrzeżem wyszykowanym na oazę jest jeszcze brzydka Bułgaria. Poza tym jeszcze raz przejeżdzałam tylko przez Bułgarię z noclegiem w Sofii. Niestety muszę stwierdzić w dalszym ciągu, że jest brudno. Wszędzie są sterty śmieci, nie wiem, może to zalezy od miasta lub miejscowości. Poza tym ludzie mieszkają w takich budynkach, że u nas to nikt nawet składu w takiej ruderze nie zrobi, a co dopiero zamieszka. Owszem większość z tych budynków jest niezamieszkanych, ale jednak dalej one stoją i straszą ludzi, a już dawno powinny być zrównane z ziemią. Nie wiem, może takie mają prawo, żeby rozebrać trzeba przebrnąć przez trudne procedury, a nikomu się nie chce i tak to stoi i wygląda. No właśnie skoro mają fundusze z UE to dlaczego nie próbują zmienić wizerunku, taki obrót rzeczy na pewno przysprzyłby im wielu nowych turystów, a tym samym zyski.
A wracając do tematu wątku powtarzam, trzeba wiedzieć gdzie jechać, aby nie zjechać z pieniędzy.

25

Przyglądam się tej dyskusji i zastanawiam skąd tyle pesymizmu i negatywnego nastawienia do naszego polskiego morza? Wydaje mi się, że powinniśmy zacząć doceniać to co mamy i przestać narzekać! Polskie morze i tereny nadmorskie są piękne, ale wydaje mi się, że jeszcze musimy nauczyć się nimi cieszyć Przecież zawsze można popływać kajakiem, pozwiedzać zabytki, wybrać się na wycieczkę po lesie ( Bory Tucholskie ), popływać statkiem wycieczkowym, pochodzić po wydmach ( Słowiński Park Narodowy). Jeśli chodzi o ceny, to wiem z własnego doświadczenia, że nocleg też można znaleźć przyzwoity, w przyzwoitej cenie (ok 30- 40 zł za dobę).