Odp: Bułgaria 18.08-31.08.10
KOBIETY
![]()
![]()
![]()
![]()
Policzymy się w Bułgarii!!!:P MĘŻCZYŹNI!:D
Forum Turystyczne, Forum Travel Student, opinie z wyjazdów
Forum turystyczne oraz forum uczestników wyjazdów z Travel Student, opinie z wyjazdów
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Turystyczne, Forum Travel Student, opinie z wyjazdów » Wyjazdy archiwalne » Bułgaria 18.08-31.08.10
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
KOBIETY
![]()
![]()
![]()
![]()
LeX napisał/a:KOBIETY
![]()
![]()
![]()
![]()
To pozajmujcie miejsce w Autokarze 2 hmmm tzn 4 bo ponoć jeszcze na granicy w Barwinku ma wsiadać oprócz nas !!
![]()
katarzynahanna napisał/a:LeX napisał/a:KOBIETY
![]()
![]()
![]()
![]()
To pozajmujcie miejsce w Autokarze 2 hmmm tzn 4 bo ponoć jeszcze na granicy w Barwinku ma wsiadać oprócz nas !!
![]()
![]()
![]()
![]()
za te straszne słowa w stronę kobiet to będziesz spał na korytarzu!!:D ehehe:D dobra, uciekam bo o 16 muszę się zwlec z domu,zeby na 19 do wawki dojechać.doooo zobaczeeenia w autobusie kochani!:D
nom do zobaczenia ;* my wsiadamy w Kraku dopiero o 24
więc mamy trochę czasu jeszcze ![]()
No i pojechali ![]()
No i wrócili, a przynajmniej ja, bo odłączyłam się od grupy w Budapeszcie i wróciłam na własną rękę.
Wyjazd moim zdaniem był udany. Dobrze zorganizowany, choć mam żal do grupy, że wolała jechać do aqua parku niż Burgas i Sozopolu. Ostatecznie i tak tam pojechałam, ale mimo wszystko... aqua park to można sobie odwiedzić i w Polsce...
Więcej mam zastrzeżeń do biura. W mojej opinii działa w pełni... nieprofesjonalnie.
Wprost - rezydentka nie znała bułgarskiego. Jej koleżanka tłumaczyła mi że przecież można się dogadać po angielsku, ale moim zdaniem - nieprawda. Dogadać się po angielsku można w sprawach jedynie naprawdę podstawowych. Już zamówienie herbaty z cytryną kończy się dostaniem Ice Tea... W Bułgarii poziom znajomości angielskiego jest bardzo bardzo słaby. Nie wyobrażam sobie co stałoby się gdyby ktoś z wyjazdowiczów miał np. problemy z policją. Policjanci w Obzorze nie mówili ani słowa po angielsku. W Sofii zresztą też. Uważam za skandaliczne zatrudnienie Marty na to stanowisko, choć osobiście uważam, że to miła i bardzo pomocna osoba. Nie ma jednak odpowiednich kwalifikacji i nie da się tego ukryć.
Druga sprawa. Może to i drobnostka, ale moim zdaniem drobnostki świadczą o profesjonalizmie. Filmy w autokarze. Wszystkie były pirackimi kopiami. Jakoś mi się nie chce wierzyć że firma wykupiła prawa do ich odtwarzania...
O atmosferze trudno mi się wypowiadać, bo dużo wyjeżdżałam zwiedzając na własną rękę i nie brałam udziału w imprezach integracyjnych.
Hotel w porządku.
Więcej mam zastrzeżeń do biura. W mojej opinii działa w pełni... nieprofesjonalnie.
Wprost - rezydentka nie znała bułgarskiego. Jej koleżanka tłumaczyła mi że przecież można się dogadać po angielsku (...)
Spokojnie, Marta i Ania nie są jedynymi osobami na miejscu, które uczestniczą w organizacji wyjazdu. Na miejscu są osoby, które z nami współpracują, które mówią po angielsku, rosyjsku i polsku, więc problemów z kontaktami nie ma. Z policją lokalną również mamy dobre kontakty, z lekarzem też. Także nie ma możliwości aby w jakiejś sytuacji się nie dogadać. W Sofii faktycznie osób do pomocy nie mamy, ale w programie nie mamy zwiedzania tego miasta ![]()
Spokojnie, Marta i Ania nie są jedynymi osobami na miejscu, które uczestniczą w organizacji wyjazdu. Na miejscu są osoby, które z nami współpracują, które mówią po angielsku, rosyjsku i polsku, więc problemów z kontaktami nie ma. Z policją lokalną również mamy dobre kontakty, z lekarzem też. Także nie ma możliwości aby w jakiejś sytuacji się nie dogadać.
A ja mówię po polsku, angielsku, francusku i niemiecku... I jakoś się nie mogłam dogadać...
Znajomość rosyjskiego też nie jest dla mnie argumentem. Rosyjski i bułgarski nie są podobnymi językami.
Jestem zawiedziona faktem, że Marta i Ania nie znały języka kraju w którym są rezydentkami. To praktyka zupełnie przeze mnie niezrozumiała.
Kwiatek napisał/a:Spokojnie, Marta i Ania nie są jedynymi osobami na miejscu, które uczestniczą w organizacji wyjazdu. Na miejscu są osoby, które z nami współpracują, które mówią po angielsku, rosyjsku i polsku, więc problemów z kontaktami nie ma. Z policją lokalną również mamy dobre kontakty, z lekarzem też. Także nie ma możliwości aby w jakiejś sytuacji się nie dogadać.
A ja mówię po polsku, angielsku, francusku i niemiecku... I jakoś się nie mogłam dogadać...
Znajomość rosyjskiego też nie jest dla mnie argumentem. Rosyjski i bułgarski nie są podobnymi językami.
Jestem zawiedziona faktem, że Marta i Ania nie znały języka kraju w którym są rezydentkami. To praktyka zupełnie przeze mnie niezrozumiała.
Angielski, francuski i niemiecki nie są popularnymi językami w Bułgarii.
Nie twierdzie, że rosyjski i bułgarski są takimi samymi językami (ale są podobnymi), mówię tylko że na miejscu mamy kontakty z bułgarami, którzy z nami współpracują i mówią i po bułgarsku i po anlgielski, polsku, rosyjsku, więc w różnych sytuacjach jest dobry kontakt. Na miejscu jest wiele sytuacji, w których trzeba się kontaktować z właścicielami budynku czy lekarzem, policją (też były takie sytuacje) i nigdy z tym nie było problemu. Nie każdy zna wszystkie języki, ważne aby mieć na miejscu zaplecze osób z którymi można się dogadać. Myślę, że to wystarczy aby nie było problemów w których pilot nie może się komunikować. Marta zna rosyjski i angielski i to jej starczy. Nigdy nie było problemów wynikających z nieznajomości języka, a chyba o to chodzi. Na taki wyjazd pracuje wiele osób (również na miejscu, których nie widać) i nie każdy musi znać wszystkie języki. Ważne aby między tymi osobami była dobra komunikacja i mogły wszystko załatwić.
Może inaczej - czy miałaś na wyjeździe sytuację w której poprosiłaś Martę o pomoc, a Ona powiedziała, że nie pomoże bo nie zna języka?
Naprawdę, nie satysfakcjonuje mnie takie wytłumaczenie. Dla mnie ta sytuacja jest bez precedensu.
Bułgarski jest w takim samym stopniu podobny do rosyjskiego, co polski. Przecież w bułgarskim jest mnóstwo wpływów tureckich.
Nie prosiłam Marty nigdy o pomoc, w której potrzebna byłaby znajomość bułgarskiego. Nie mam z resztą żadnych pretensji do Marty, jak pisałam, była bardzo miła i pomocna. Uważam jedynie, że wasze podejście jest nieprofesjonalne.
Pogrubiłem tekst ja - Kwiatek
Kwiatek nie tlumacz tak "poczwarze" bo i tak nie zrozumie. Nie ma co z takimi ludzmi dyskutowac bo reprezentują bardzo niski poziom. Po prostu nie miała sie do czego przyczepic i tyle.
Filmy były super, oglądajac szybko mijal czas! Bardzo fajnie, ze byl taki duzy wybor.
kazdy mogl znalezc cos dla siebie.
Jesli chodzi o jezyk to pilot nie musi znac jezyka bułgarskiego. Moim zdaniem "poczwara" powinna jeszcze wymagac od Marty znajomości węgierskiego! ![]()
Organizacja super, biuro profesjonalne! Żadnych minusów nie znajduje i polecam podróżowanie z turystyka studencka! Szerzej wypowiem się w wątku o opiniach powyjazdowych.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź